Co stojí za žlutými zuby?

Co ovlivňuje přirozenou barvu zubů? A před čím být na pozoru?
Co všechno stojí barvou zubů? Jaké potraviny zuby barví, a co dělat k uchování přirozené barvy zubů?

Zbarvení, stav chrupu a jejich celkový vzhled je rezonující téma všude kolem nás. Krásné bílé zuby v online prostoru, reklamy na nejrůznější metody a přípravky na bělení zubů, to vše dokáže jednomu pořádně zamotat hlavu. Jak to tedy vlastně je s tou barvou zubů? Co ji ovlivňuje, jak předcházet žloutnutí a jaké zvolit bělení?

Přirozená barva zubů?  

Zubní sklovina a dentin (tedy zubovina) jsou hlavními aktéry v tom, jakou výslednou barvu zubů budete v životě mít. Odstín totiž udává především šířka či průhlednost těchto dvou vrstev. Je dokonce zcela běžné mít jednotlivé zuby jinak barevné. Obecně platí pravidlo, že co tři zuby, to trochu jiný odstín.

Zbarvení chrupu je tedy zcela individuální záležitost, která je nám do vínku vložena od narození. Stojí za ní převážně genetika, metabolismus a chemické procesy v těle.

Barvu zubů určuje především genetika

Proč se barva zubů v průběhu života mění?

Kromě přirozených procesů existují další faktory, které ovlivňují zabarvení chrupu. Výrazný vliv na barvu zubů má stárnutí, stravovací návyky a naše zlozvyky. V dnešní době již není tajemstvím, že se například kouření či nadměrná konzumace kávy a černého čaje negativně promítá do odstínu zubů. Na vině mohou být i prodělaná onemocnění, nebo třeba léky.

Věděli jste, že užívání tetracyklinových antibiotik v dětství může mít za následek vznik takzvaných tetracyklinových zubů? To je pojmenování, které se používá pro zuby, které jsou vážně barevně zasažené právě v důsledku tohoto druhu léčiva.

Jaké potraviny zabarvují zuby?

Naše stravovací návyky mohou mít zásadní vliv na barvu zubů, obzvlášť pokud příliš často konzumujeme potraviny, které tuto nežádoucí vlastnost mají. Není však potřeba propadat panice. Občasná konzumace, která není založena na zásadní pravidelnosti, není nijak zvlášť škodlivá.

Jedná se především o tyto potraviny: 

  • Káva
  • Černý čaj
  • Červené víno
  • Slazené perlivé nápoje
  • Rajčatová omáčka
  • Citrusy
  • Cukrovinky
  • Borůvky
  • Jahody
  • Třešně
  • Ostružiny
  • Granátové jablko

Jak změně barvy zubů předcházet?

Základem je pravidelná a správná péče o zuby a obecně zdravé návyky. Tím nejzákladnějším krokem, jak udržet zuby bílé, je pravidelné a správné čištění zubů a mezizubních prostorů. Mějte na paměti že pouze zubní kartáček a zubní pasta opravdu nestačí, proto do své každodenní rutiny zařaďte i mezizubní kartáček a zubní nit. Pro příjemný pocit v ústech pak samozřejmě můžete přidat i ústní vodu. 

Správné a pravidelní čištění zubů je základ

Dalším zásadním krokem jsou pravidelné návštěvy zubní ordinace. Nepodceňujte preventivní prohlídky, jsou nezbytné k udržení zdravých zubů. Také mohou odhalit problém hned v počátku a vyřešit jej podstatně jednodušším zákrokem, než by bylo potřeba v budoucnu.

Můžete také omezit množství konzumace potravin, které jsme si výše specifikovali. Rovněž doporučujeme popíjet čistou vodu, která spláchne zbytky jídel a sníží koncentraci škodlivých látek v ústech. Zároveň tím zvýšíte množství přijatých tekutin v průběhu dne, což vaše tělo rozhodně pozitivně ocení.

Mohou pomoci zubní fazety? 

Fazety na zubech mohou zakrývat různé defekty. Barva zubů je jedním z častých důvodů aplikace fazet, se kterým se na naší klinice setkáváme. Většinou si naši klienti stěžují na množství bělících přípravků a metod, které v minulosti vyzkoušeli, žádný z nich však neměl tak uspokojivý, okamžitý a dlouhodobý efekt, jako právě zubní fazety

V DENTALABS využíváme jen ty nejmodernější a nejkvalitnější materiály. To je také důvod proč klientům nabízíme pouze jeden druh fazet, a to fazety keramické. Mají totiž výborné funkční vlastnosti, jsou trvanlivější a jsou barevně stabilní. Navíc na zubech vypadají zcela přirozeně. Jsou tedy dokonalým řešením i na nespokojenost s barvou přirozených zubů.

Taková kouzla umí zubní fazety

Začněte konzultací zdarma.
Naplánujeme optimální řešení pro vaši proměnu.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka